Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün modülçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak tendürüst, esnek ve yumuşak bir binada olmalı, körpe bir aromaya ve kararlı yanmayı sağlamlayacak tarafıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf eksiksiz ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok faik oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler de biriyi bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro karıner en uyanıklık etmesi gerekilen şey yakınlarında bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer yakınlarında bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tat yada lezzet maalesef kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. kamu hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve karınime amade kalmak karınindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman mefkûre gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro gönen değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri ortada karınilen bir puro mefkûre gönen değerlerinde karıniliyor onaylama edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede esasta bu gönen değerleri de kimisine gereğince gayet oranlı ve karınilebilir en kıyak değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken ayrıksı bir zat bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir mesabe bulunduğunu ve asla karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk gönen üstelikı ortada gidip gelmeden hepsi aynı gönen değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değteamülimi purolarına beis verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen değerleri neyi değteamültirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, esrar azalır ve karınimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça esrar artar, karınimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna zaman ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en hayır mesabe bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız molekül averaj 6 kamer içinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen tevdi üzerine müesses bu model sıcaklıktan hür olmadığı karınin sınırlı bir zaman içinde sıcaklarda gönen geriışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca şu denli hararet değteamülimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen değeri çıkarmak karınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu mesabe iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek vasatı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz faik gönen olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in durmadan ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile baş başa yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek karınin en hayır yöntem olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem gönen ittihaz hem gönen tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Tün gün yada sezon intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde faik gönen değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak sabit bir gönen değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kamu puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.