Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün çıngıçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak metin, esnek ve hafif bir örgüda olmalı, tatlıca bir aromaya ve nizamlı yanmayı sağlamlayacak katıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf temiz katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı erdemli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en güzel purolar olarak nitelendirilseler de birbunca kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet esaslı bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada lezzet maatteessüf katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. umum saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve içime müheyya ağrımak içindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında içilen bir puro ülküsel nem değerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine bakarak gayet şayeste ve içilebilir en tam değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken gayrı bir can bu nem değerinin puroya yazık edilen bir şayan olduğunu ve asla içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem nüansı arasında gidip gelmeden daima aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değemekimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değemektirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, yaman azalır ve içimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, içimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna vakit ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en güzel şayan bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız husus yaklaşık 6 ay içerisinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem ita üzerine kurulu bu düzen sıcaklıktan hür olmadığı için belli başlı bir vakit içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca fazla alev değemekimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti temin etmek için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu şayan iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz erdemli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o vakit gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içine dağıtılır ve nem in daima ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çhileışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile baş başa yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en güzel alternatif olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem kabız hem nem ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Geceleyin gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çhileışarak durağan bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.